Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μέρκελ: Προτεραιότητα της ευρωζώνης το ελληνικό PSI

Στο επίκεντρο των συνομιλιών της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Μέρκελ και του Ιταλού πρωθυπουργού κ. Μάριο Μόντι βρέθηκε το ελληνικό πρόβλημα της κρίσης χρέους. Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα της ευρωζώνης στις αρχές του 2012 είναι η διασφάλιση του δεύτερου πακέτου ενίσχυσης προς την Ελλάδα, ένα ζήτημα που χρειάζεται να επιλυθεί πριν η Ευρώπη σχεδιάσει την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.
Αυτό θα βασιστεί στην τελική συμφωνία των ιδιωτών πιστωτών να προχωρήσουν σε κούρεμα του 50% των ελληνικών ομολόγων (PSI) που έχουν στην κατοχή τους, ανέφερε η Μέρκελ.
Νωρίτερα, εξέφρασε τον σεβασμό της για τις αποφάσεις της Ιταλίας και τόνισε ότι «χάρη στην ουσία των μεταρρυθμίσεων όσο και στην ταχύτητα με την οποία επεβλήθησαν, η Ιταλία θα ενισχυθεί και θα βελτιωθούν σημαντικά οι οικονομικές της προοπτικές».
Από την πλευρά του, ο κ. Μόντι εξέφρασε τον θαυμασμό του για το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, το οποίο έφερε τη χώρα σε πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Σε ό,τι αφορά τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τον οποίο προωθεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «προσωπικά» συμφωνεί με την επιβολή του, εν ανάγκη και μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η σχετική συναίνεση στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο κ. Μόντι σημείωσε ότι ο προκάτοχός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν απολύτως αρνητικός, ωστόσο ο ίδιος είναι «ανοιχτός, με τον όρο ότι θα συμφωνήσουν και οι 27 και ότι δεν θα υπάρχει κάποιος μοναχικός καβαλάρης».
Ο κ. Μόντι δεν επανέλαβε, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις, όσα είπε σήμερα στην εφημερίδα «Die Welt», μέσω της οποίας προειδοποίησε τη Γερμανία και τη Γαλλία «να μην πιστεύουν ότι μπορούν μόνοι να διαχειριστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση» και αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπάρξουν αντιδράσεις εναντίον της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εάν οι Ιταλοί θεωρήσουν ότι οι θυσίες τους πάνε χαμένες.
Ωστόσο στον Ιταλό πρωθυπουργό απάντησε o γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD τον κάλεσε «να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του πριν εκφράσει τις επιθυμίες του προς τους ευρωπαίους εταίρους του».
Υπέρ του φόρου Τόμπιν, υπό προϋποθέσεις, η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η ίδια «προσωπικά» θα υποστήριζε την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές -ο οποίος είναι γνωστός και ως φόρος Τόμπιν- μόνον στην ευρωζώνη, αλλά ότι ως «αρχηγός κυβέρνησης» θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις επιφυλάξεις των φιλελεύθερων εταίρων της.
«Προσωπικά η άποψή μου είναι ότι σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούσαμε να φανταστούμε (την επιβολή αυτού του φόρου) μόνον σε επίπεδο ευρωζώνης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
«Αλλά ως αρχηγός κυβέρνησης (η εργασία μου) συνίσταται στην εξεύρεση μιας κοινής θέσης», σημείωσε.
«Στην κυβέρνησή μου, δεν υπάρχει συναίνεση (για την επιβολή ενός φόρου Τόμπιν στην ευρωζώνη), και επομένως δεν μπορώ να υποστηρίξω αυτήν τη θέση», σημείωσε η Μέρκελ.
Σε αντίθεση με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που είναι εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν εννοεί να υπάρξουν συνομιλίες για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές αν αυτό δεν γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη Βρετανία και το Σίτι του Λονδίνου. Η Βρετανία και η Σουηδία αντιτίθενται κατηγορηματικά στον φόρο αυτόν.
Ο Μόντι υπενθύμισε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Ιταλία ήταν εδώ και καιρό αρνητική όσον αφορά έναν τέτοιο φόρο, αλλά τώρα είναι «πιο ανοιχτή» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα εξεταστεί σε επίπεδο και των 27 χωρών μελών της ΕΕ και όχι μόνον σε επίπεδο ευρωζώνης.
«Θα υποστηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Ίσως σε επίπεδο 27 χωρών μελών, η εισαγωγή αυτού του φόρου να είχε νόημα. Σε επίπεδο ευρωζώνης, 17 χωρών μελών, δεν ξέρω», σημείωσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί άνοιξε πρόσφατα τη συζήτηση πάνω σε αυτόν το φόρο, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη «να δώσει το παράδειγμα» εφαρμόζοντάς τον αυτή πριν από όλον τον κόσμο ακόμη και μόνη της αν χρειαστεί.
Ο Μόντι επανήλθε εξάλλου σε μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά όσον αφορά τον φόρο Τόμπιν, τον οποίο είχε προτείνει το 1972 ο βραβευθείς με Νόμπελ Οικονομίας Τζέιμς Τόμπιν. Το σχέδιο αυτό είναι «σαν το τέρας του Λοχ Νες», το οποίο «εμφανίζεται και μετά εξαφανίζεται» σε τακτά χρονικά διαστήματα, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου