Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Λαγκάρντ: "Πρέπει να αυξηθεί η βοήθεια στην Ελλάδα"

"Κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ" πρέπει να αυξηθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt, σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ίδια εξέφρασε αμφιβολία για το αν το PSI θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Βερολίνο την Τρίτη, όταν συναντήθηκε με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.  Σύμφωνα με πηγή οι κ.κ. Μέρκελ και Λαγκάρντ συμφώνησαν ότι "πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στη βοήθεια προς την Ελλάδα".
"Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές", πρόσθεσε η ίδια πηγή, σχετικά με το κλίμα της συνάντησης.

Στην Αθήνα ο Νταλάρα - Τα ΜΜΕ για το PSI

Στο μεταξύ, στην Αθήνα φτάνει την Πέμπτη σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του IIF (Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου) Τσαρλς Νταλάρα - μία άφιξη που σύμφωνα με τον διεθνή οικονομικό Τύπο σηματοδοτεί το "κλείσιμο" του PSI.
Το CNBC αναφέρει ότι τα νέα ομόλογα θα είναι "τριακονταετούς ωρίμανσης", μολονότι δεν έχει ακόμη αποφασισθεί το ύψος του επιτοκίου. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η μείωση του χρέους σε σχέση με την καθαρή τωρινή αξία των ομολόγων, μια σημαντική παράμετρος για τις τράπεζες και τους ομολογιούχους, θα υπερβεί το 50%.
Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το βρετανικό και όχι το ελληνικό δίκαιο, αφού οι ομολογιούχοι το προτιμούν, καθώς δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αλλάξει τους όρους αναδρομικά.
Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS ή άλλων μορφών διασφάλισης σε περίπτωση που υποχρεωθούν ιδιώτες ομολογιούχοι να συμμετάσχουν στο PSI. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρο το ποσό και εάν δεν το κάνει θα πρέπει να το καταβάλλουν οι πιστωτές ασφάλισης.

Παιχνίδια χρεοκοπίας

Οι "New York Times" αναφέρονται σε "ριψοκίνδυνα στοιχήματα", στα οποία προβαίνουν ολοένα και περισσότεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων και ξένοι κερδοσκόποι, αγοράζοντας ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου για ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν τον προσεχή Μάρτιο.
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται η άποψη του καθηγητή Μίτου Γκουλάτι, εμπειρογνώμονα επί εθνικών χρεών στο Πανεπιστήμιο Duke και συγγραφέα πρόσφατης μελέτης για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο οποίος ισχυρίζεται ότι "οι επενδυτές αυτοί υπολογίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει πριν τον επόμενο Μάρτιο" και "ευθύνονται με πολλούς τρόπους για την καθυστέρηση στην εκτέλεση της συμφωνίας περί PSI, δεδομένου ότι εάν κατέχεις ομόλογο που ωριμάζει το Μάρτιο και είναι Ιανουάριος, έχεις κάθε κίνητρο να καθυστερήσεις".
Η εφημερίδα "Wall Street Journal", σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται ότι μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το PSI, το "δυσάρεστο έργο" της χρηματοδότησης θα βαρύνει πλέον αποκλειστικά τις κυβερνήσεις, έως ότου η Ελλάδα είναι ικανή να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το γεγονός αυτό καθιστά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες "ιδιαίτερα επιφυλακτικές" ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI, προβάλλοντας την άποψη ότι "το γεγονός αυτό δοκιμάζει την υπομονή του ΔΝΤ, το οποίο μέχρι στιγμής υπήρξε σταθερός υπέρμαχος του δανεισμού προς την Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου