Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ηedge funds: Απειλούν με προσφυγή κατά της Ελλάδας για το PSI

Ορισμένα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) ενδέχεται να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας, στην περίπτωση που ψηφίσει νόμο για να επιβάλει ζημιές σε όλους τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων της, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια τέτοια προσφυγή θα αποτελέσει μια πολυετή διαδικασία χωρίς καμία εγγύηση ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των hedge funds για πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους. Επιπλέον, τονίζει το δημοσίευμα, μία τέτοια κίνηση δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει συμπάθεια για τα hedge funds, τα οποία κατηγορούνται από πολλούς για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η τακτική της προσφυγής στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέκυψε, αναφέρουν οι NYT, στο πλαίσιο συζητήσεων που είχαν τα hedge funds με νομικούς, όταν έγινε σαφές ότι η Ελλάδα εξετάζει την ψήφιση νόμου για να αναγκάσει όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους να αποδεχθούν ζημιές. Εξειδικευμένοι νομικοί υπονοούν ότι τα κερδοσκοπικά ταμεία μπορούν να έχουν επιχειρήματα, επειδή αν η Ελλάδα αλλάξει τους όρους των ομολόγων της, ώστε οι επενδυτές να αποπληρωθούν για μικρότερο ποσό, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων, και στην Ευρώπη, τα περιουσιακά δικαιώματα θεωρούνται ανθρώπινα δικαιώματα.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν επιδιώκουν αυτή τη στρατηγική όλα τα hedge funds, καθώς πρόκειται για μία πολύχρονη διαδικασία και θα έπρεπε πρώτα η υπόθεση να εκδικασθεί στην Ελλάδα πριν εξετασθεί από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Προσθέτει, όμως, ότι ορισμένα funds που έχουν σημαντικούς πόρους ενδέχεται να θελήσουν να ακολουθήσουν μία τέτοια πορεία, καθώς παραπέμπουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες τα hedge funds κέρδισαν. Ορισμένα από αυτά τα κερδοσκοπικά ταμεία έχουν συζητήσει ως εναλλακτική τακτική τη δυνατότητα να ζητήσουν μία παράπλευρη πληρωμή, όπως τη χαρακτηρίζουν, ως το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, αν θέλουν τη συμμετοχή των funds στη συμφωνία.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Στην πρώτη συνέντευξή του προς τους New York Times (Νιου Γιορκ Τάιμς), που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, αλλά απάντησε και σε ερωτήσεις για τα αίτια και τις προοπτικές της κρίσης.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προωθηθεί νομοθεσία που θα υποχρεώσει τους επενδυτές να επωμιστούν απώλειες, εάν τελικώς δεν επιτευχθεί συμφωνία, και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ελληνικού χρέους, οι οποίοι έχουν σταδιακά μεγαλύτερη επιρροή στην τύχη της χώρας, απ' ό,τι οι Έλληνες πολιτικοί ή ακόμη και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως σημειώθηκε.
Ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να ψηφίσουν υπέρ των οικονομικών μέτρων που ζητούν οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα της δανειακής στήριξης, τονίζοντας ότι «ιδιοτελή συμφέροντα με πολιτικές διασυνδέσεις» συνέβαλαν στο να παρεμποδιστούν οι αναγκαίες αλλαγές που είχαν ως στόχο την ανάκαμψη της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους όταν αυτό πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2010, προσθέτοντας ακόμη ότι οι ξένοι δανειστές της Ελλάδας θα έπρεπε να είχαν εισάγει νωρίτερα αναπτυξιακά μέτρα στο πρόγραμμά τους για την Ελλάδα, που υπέμεινε αυστηρά μέτρα λιτότητας και στην οποία η ανεργία ανέρχεται στο 18%, ενώ η οικονομία της αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί κατά 6%.
Αναφερόμενος στις προοπτικές των συνομιλιών για το PSI, o κ. Παπαδήμος που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως «αληθινός τεχνοκράτης, ήρεμος, ευγενικός, μετρημένος και λογικός», εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας ότι αναμένει την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών. Απαντώντας στο σχόλιο της ανταποκρίτριας περί αυξανόμενης αίσθησης στην Ευρώπη ότι μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι το νέο δάνειο θα εγκριθεί και ότι «τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν λάβει εξαιρετικά μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».
Τέλος, στην ανταπόκριση-συνέντευξη σημειώνεται επίσης ότι «ο κ. Παπαδήμος δεν έλαβε μεγάλη βοήθεια από την κυβέρνησή του, η οποία μέχρι στιγμής απέτυχε να περάσει τα απαιτούμενα από την τρόικα μέτρα σε αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια, ωστόσο σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών, ο Έλληνας πρωθυπουργός πράττει το καλύτερο δυνατό, λαμβάνοντας κανείς υπόψη την κατάσταση που αυτός κληρονόμησε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου