Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Μεμονωμένες συμβάσεις με φαρμακεία εξετάζει το υπ. Υγείας

Σε κατάργηση των συμφωνιών των ασφαλιστικών ταμείων με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στην κατάρτιση μεμονωμένων συμβάσεων με φαρμακεία προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αν οι φαρμακοποιοί εξακολουθήσουν να μη χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ως «συνδικαλιστική ενέργεια έξω από τα όρια της δεοντολογίας» την απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων που υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να καταβάλουν το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα των οφειλών στα φαρμακεία ρυθμίστηκε καθώς την περασμένη Πέμπτη πληρώθηκαν οι οφειλές του ΟΠΑΔ και του ΙΚΑ, ενώ στις 22 Ιανουαρίου θα καταβληθούν και οι οφειλές του ΟΓΑ και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα τακτοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
«Μετά κι από αυτό, αν οι φαρμακοποιοί δεν έχουν σταματήσει τέτοιες ενέργειες, εμείς θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση, για όσες περιπτώσεις τέτοιας δυστροπίας υπάρχουν, να προχωρήσουμε σε κατάργηση των συμφωνιών κεντρικά με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, στους οποίους δίνουμε τα χρήματα για να τα διανείμουν αυτοί στα φαρμακεία, και στην κατάρτιση συμβάσεων μεμονωμένα με τα φαρμακεία για να πάψουν κάποιοι να διαχειρίζονται αρμοδιότητες, που έχουν ως σύμβουλοι του ελληνικού κράτους, σε βάρος των ασφαλισμένων» τόνισε ο κ Λοβέρδος.
Παράλληλα ανέφερε ότι σε ένδειξη καλοπιστίας απέναντι στους φαρμακοποιούς υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα η επαναφορά της έκπτωσης για να μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα με τις φαρμακαποθήκες, ενώ τους δόθηκε και η δυνατότητα αντικατάστασης φαρμάκων όταν υπάρχει τεχνητή έλλειψη, όπως τη διαπιστώνει ο ΕΟΦ σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο κ Λοβέρδος επισήμανε ότι το δικαίωμα αυτό έχει δοθεί και στους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ. Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς αυτούς να κάνουν ορθολογική χρήση του δικαιώματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διότι θα υπάρχουν παρατηρητήρια μέσω των οποίων θα διαπιστώνεται πώς ασκούν οι γιατροί αυτό το δικαίωμα.
Αναφερόμενος στις απεργίες των γιατρών ο κ Λοβέρδος τις χαρακτήρισε ως μία απόπειρα που γίνεται σε συνεργασία με τα φαρμακεία για να μη λειτουργήσει ο ΕΟΠΠΥ. Παράλληλα τόνισε ότι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ θα αμείβονται με 1500-1600 ευρώ μηνιαίως και όχι με 700 ευρώ όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.
Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία δήλωσε ότι θα προχωρήσουν μέσα στον Ιανουάριο όπως θα προχωρήσουν και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες μειοδοτικού χαρακτήρα για τα ορθοπεδικά υλικά. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τις προμήθειες στα νοσοκομεία και ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους προμηθευτές. «Φιλοδοξώ» είπε «να μην έχουμε προβλήματα και θα κάνω ό,τι μπορώ αυτές τις μέρες για να μην έχουμε προβλήματα στις προμήθειές μας».
Συνάντηση Λοβέρδου, με τη διοίκηση του ΙΣΘ
Θεσμικά και οικονομικά θέματα που αφορούν τον ιατρικό κλάδο αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, με τον πρόεδρο και τα με μέλη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Λοβέρδος υποσχέθηκε ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα που οφείλουν στους γιατρούς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ αναφερόμενος στο θέμα των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε λόγος για τη μείωσή τους.
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη διαβεβαίωση του υπουργού σχετικά με τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ ενώ αναφερόμενος στο θέμα των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων είπε ότι έχουν μειωθεί από 250 εκατομμύρια στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που δόθηκε και στους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ ο κ. Εξαδάκτυλος συμφώνησε με τον υπουργό Υγείας ο οποίος ζήτησε να γίνεται ορθολογική χρήση. «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται στη βάση της αναγκαίας και μόνο χρήσης, ώστε να μη ξεπεραστούν τα όρια του προϋπολογισμού. Δηλαδή πρέπει να γράφουμε όλοι φάρμακα για όλους αλλά με μία λογική. Διαφορετικά μπορεί να μας αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου