Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο.Ρεν : Ζητά δεσμεύσεις από τα κόμματα για τη νέα δανειακή

Την ανάγκη να δεσμευτούν οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης, υπογράμμισε ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Απαιτείται η σαφής και πειστική δέσμευση όλων των αρχηγών των βασικών πολιτικών δυνάμεων να παράσχουν ευρεία πολιτική στήριξη στο δεύτερο πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν, ο οποίος διεμήνυσε ότι η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου προγράμματος.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της τρόικα σχετικά με το νέο δάνειο αναμένεται να διαρκέσουν «μια έως δύο εβδομάδες ακόμη».
Σε ότι αφορά το λεγόμενο PSI, o Όλι Ρεν τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ιδιωτών πιστωτών «προχωρούν ικανοποιητικά» και επεσήμανε ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία». Κάτι που, όπως παρατήρησε, «θα ήταν ευκταίο να γίνει κατά προτίμηση εντός του Ιανουαρίου, παρά εντός του Φεβρουαρίου».
Ο Όλι Ρεν αποσαφήνισε ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το δεχτεί η πλειοψηφία των ομολογιούχων, να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και παράλληλα να θεωρηθεί ότι γίνεται σεβαστή η αρχή του εθελοντικού χαρακτήρα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Εξάλλου στο θέμα της αναγκαίας πολιτικής συναίνεσης αναφέρθηκε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, η οποία υπογράμμισε ότι, πριν δώσει το πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η Ευρωζώνη απαιτεί από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να δεσμευτούν εγγράφως σχετικά με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
«Είναι σαφές ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει αποτύχει», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε θέματα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων οι Έλληνες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου