Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ε.Ε: Πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν από τον Ιούλιο

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις σχεδόν δύο μηνών, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα την επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, αναβάλλοντας όμως, μετά από πιέσεις της Ελλάδας, την έναρξη εφαρμογής του μέτρου για την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια.
Επιπλέον, το Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες που είχε διατυπώσει η χώρα μας για τις επιπτώσεις του εμπάργκο στην ελληνική αγορά, υιοθέτησε ισχυρή ρήτρα αναθεώρησης, ενσωματωμένη στη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας, μέχρι την 1η Μαΐου τα εν λόγω μέτρα θα αξιολογηθούν, με βάση τη διαθεσιμότητα προμηθειών και τις οικονομικές συνθήκες σε τρίτες, πλην του Ιράν, χώρες, με γνώμονα τη διασφάλιση ομαλής προμήθειας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων για τις χώρες της Ευρώπης που εισάγουν μεγάλο ποσοστό των πετρελαϊκών προμηθειών τους από το Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεσμεύθηκαν να αναλάβουν κάθε απαραίτητη δράση.
Το ζήτημα επιβολής εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο είχε ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο της 1ης Δεκεμβρίου 2011, με τα περισσότερα κράτη- μέλη να πιέζουν για την άμεση επιβολή των μέτρων. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είχε τονίσει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις συνέπειες του μέτρου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης εισάγουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε πετρέλαιο από το Ιράν.
Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με αντίστοιχους οικονομικούς όρους, και υπογράμμιζε την ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αξιολόγηση των συνεπειών του μέτρου και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την υιοθέτηση πλέον πεντάμηνης αναβολής της εφαρμογής του εμπάργκο για προϋφιστάμενα συμβόλαια, αλλά και της ενσωμάτωσης της ρήτρας αναθεώρησης στην απόφαση, η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί εντός της ημέρας.
Κατά των κυρώσεων η Ρωσία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε σήμερα τις «μονομερείς κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν, αναφερόμενος στην απόφαση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη.
«Οι μονομερείς κυρώσεις δεν θα συμβάλουν να σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν που αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα.
Παράλληλα ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θεωρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες να ξαναρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στις διεθνείς δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας παρά το εμπάργκο και τις άλλες αιτίες έντασης.
«Έχουμε ακόμα μια σημαντική ελπίδα να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στο άμεσο μέλλον», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, συν τη Γερμανία).
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να αποτρέψει το Ιράν και τη Δύση από το να κάνουν αντιπαραγωγικές ενέργειες και θα επιδιώξουν την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να καθησυχαστούν οι ανησυχίες πως η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Στο μεταξύ ένα μέλος της βουλής του Ιράν επανέλαβε σήμερα ότι η ισλαμική δημοκρατία θα κλείσει τα Στενά του Χορμούζ εάν οι νέες κυρώσεις εμποδίσουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, απειλή που είχε προκαλέσει αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου πριν από ένα μήνα.
«Εάν εμποδιστεί η ομαλή ροή όσον αφορά την πώληση του ιρανικού πετρελαίου, τα Στενά του Χορμούζ οπωσδήποτε θα κλείσουν», δήλωσε ο Μοχαμάντ Κοσαρί, αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων και εθνικής ασφάλειας, στο ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.
Πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με το Ιράν οι Ευρωπαίοι
Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία δήλωσαν πρόθυμες να διαπραγματευτούν με την Τεχεράνη εφόσον είναι έτοιμη να συζητήσει σοβαρά το πυρηνικό πρόγραμμά της, λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.
«Καλούμε την ηγεσία του Ιράν να διακόψει άμεσα τις πυρηνικές δραστηριότητές της και να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες.
«Η πόρτα είναι ανοιχτή για το Ιράν για σοβαρές και σημαντικές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του» τονίζουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το Ιράν συνεχίζει να αψηφά τις διεθνείς υποχρεώσεις του και «εξάγει και απειλεί με βία την περιοχή». «Μέχρις ότου το Ιράν προσέλθει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) θα εφαρμόζουμε ενωμένοι σκληρά μέτρα για να υπονομεύσουμε την ικανότητα του καθεστώτος να χρηματοδοτεί το πυρηνικό πρόγραμμά του», σημειώνουν οι τρεις ηγέτες.
Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου και το «πάγωμα» των κεφαλαίων της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας είναι «άλλο ένα ισχυρό βήμα στη διεθνή προσπάθεια για να αυξηθεί η πίεση στο Ιράν», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Για ψυχολογικό πόλεμο μιλά η Τεχεράνη
Η Τεχεράνη πάντως χαρακτήρισε «άδικες» και «καταδικασμένες να αποτύχουν» τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η απειλή, η πίεση και οι άδικες πιέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν» και «δεν θα εμποδίσουν το Ιράν να ασκήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά του» όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Μεχμανπαράστ είπε ότι οι κυρώσεις αποτελούν ένα «ψυχολογικό πόλεμο» κατά του Ιράν και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους ηγέτες άλλων χωρών «που υφίστανται τις πιέσεις των ΗΠΑ, να σκεφτούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα» αντί να ακολουθούν την πολιτική της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ «επιδιώκουν να δυσχεράνουν τον εφοδιασμό των αντιπάλων τους για να τους αποδυναμώσουν οικονομικά, υπό το πρόσχημα ότι επιβάλουν πολιτικές πιέσεις σε βάρος του ιρανικού λαού», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος υποστήριξε εξάλλου ότι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες του κόσμου είναι τέτοιες που δεν γίνεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Τεχεράνη. Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα του κόσμου σε αποθέματα φυσικού αερίου και η τέταρτη όσον αφορά το πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου