Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Στήριξη κυβέρνησης στη σύσκεψη κορυφής

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Πέμπτης, η σύσκεψη του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και τερματίστηκε λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντηση.
Από την πλευρά του, εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Είχαμε μία καλή κουβέντα. Μιλήσαμε αρκετά, συζητήσαμε πολλά, ήταν ένα ωραίο κλίμα».
Παπανδρέου: Να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας
Τα κόμματα που στηρίζουμε την κυβέρνηση πρέπει να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και να μιλάμε με ειλικρίνεια και δεν πρέπει να κλείνουμε το μάτι σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας πάντα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, είπε ακόμα στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι «πρέπει να φροντίσουμε να μη διαταραχθεί η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων και όχι μετά τις εκλογές».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε επίσης θέμα σχετικά με την επίσημη εκπροσώπηση της Ν.Δ. σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και εισηγητών του κόμματος, σε νομοσχέδια για τα οποία τα κόμματα έχουν συμφωνήσει.
Συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που αφορούν τις συζητήσεις για το PSI και τις παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη λήψη μέτρων. Οι δύο πολιτικοί εξέτασαν όλα τα θέματα που αφορούν τις προτάσεις της τρόικας και την οικονομία. Στις έξι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
«Οι θέσεις μας είναι γνωστές, εμείς πηγαίνουμε στη συνάντηση για να ακούσουμε τι έχει να μας πει και να μας προτείνει ο πρωθυπουργός», έλεγε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου του κόμματος. Η ΝΔ θεωρεί αποφασιστικής σημασίας την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων, προκειμένου να μειωθεί το δανειακό βάρος της χώρας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Θεωρεί όμως ότι γύρω από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γίνεται τεράστιο παιχνίδι. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.
Παράλληλα, η ΝΔ παραμένει στις θέσεις της για τα επιμέρους ζητήματα, όπως οι επικουρικές συντάξεις και οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.
Συναντήσεις με Γ. Παπανδρέου και Γ. Καρατζαφέρη χθες
Χθες ο κ. Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στις χώρες της Ευρωζώνης και δόθηκε βάρος στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Στο επίκεντρο τέθηκε και η πορεία του PSI όπου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον Γ.Παπανδρέου, αναλυτικά, για τις κρίσιμες συζητήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διασταυρωμένες πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις πολιτικές εξελίξεις που απορρέουν από τα ανωτέρω κρίσιμα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό, τα άλλα δυο κόμματα να καταστήσουν ξεκάθαρη την στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση καθώς παρατηρούνται αρρυθμίες.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI και το νέο δανειακό πρόγραμμα καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις που προσδιορίζουν απασχόλησαν και τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.
Σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο
Ο κ. Παπαδήμος συγκάλεσε ενδιαμέσως ευρεία σύσκεψη με εννέα υπουργούς, τους κ. Βενιζέλο, Γιαννίτση, Αβραμόπουλο, Χρυσοχοίδη, Βορίδη, Κουτρουμάνη, Παπαϊωάννου, Ρέππα και Καψή με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή.
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, επισήμανε ότι στα κρίσιμα νομοσχέδια που άπτονται της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και είναι υποχρέωση της χώρας δεν χωρούν παλινωδίες και δεύτερες σκέψεις, αλλά χρειάζεται η ενεργός στήριξη και των τριών κομμάτων.
Υπέρ μικρότερου κυβερνητικού σχήματος ο Γιώργος Καρατζαφέρης
Υπέρ ενός μικρότερου κυβερνητικού σχήματος, όπως αυτό της Ιταλίας, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με δήλωσή του σήμερα το απόγευμα.
Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε επίσης ότι οι εκλογές «επιβάλλεται να πάνε πίσω», ενώ είπε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τον βρόχο των εκλογών και να καλέσουμε τους βουλευτές να πάρουμε δυσάρεστα, απαραίτητα όμως, για τους χρηματοδότες μας, μέτρα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ήταν απαραίτητη η εν εξελίξει συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, και είπε ότι ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «οι κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις βλάπτουν γιατί μας παραπέμπουν στο διαίρει και βασίλευε», εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα στα δύσκολα βρίσκει λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου